05 Şub GELECEK BULUŞMALARI – SAMİ ÖZBAĞKIRAN
Şehrin de bir ilmihali olmalıdır. Bir şekilde şehirde yaşamaya başlayan insanlar bunun bilincinde olmalıdır, çünkü şehrin de bir yaşam kültürü vardır. Bu kültür insanları yeme-içme alışkanlığından konuşma tarzına kadar şekillendirir. Mesela, iki kişiye soruyorsun nerelisin diye, ikisi de Bursalıyım diyor fakat üslupları, kültürleri farklı. Tekrar soruyorsun Bursanın neresinden diye, biri Kelesli diğeri Mudanyalı olduğunu söylüyor. Yani biri köy kültürüne sahip, diğeri şehir kültürüne. Bu nedenle Keles’in sosyolojik kültürü Bursa ile örtüşmez. Köy kültüründe ırsi mensubiyet ve kültürel aidiyetler vardı fakat şehir kültünde bunların yanı sıra mahalle kültürü de kaybedildi.
Modernleşen dünyada şehir yaşamının insanlara olumsuz değer olarak öğrettiği üç kavram var “kanıksamak, banane demek ve yadırgamamak”. Medya araçlarıyla normalleştirilen yiyeceklerin, moda olarak sunulan kıyafetlerin hepsini önce kanıksıyoruz sonra özümsüyoruz ve savunma mekanizmaları geliştirerek yaşam biçimi haline getiriyoruz. Oysa medeniyetimize ait olmayan şeyleri yadırgamalıyız, bizden olmayan davranışları kanıksamamalıyız. Digerkam olmayıp, banane diyerek yapılan her iş, kişinin karakterinden, ahlakından ve çevresine bakış tarzından ipuçlar verir.
Hayatta en pahalı şey olan ‘tecrübe’lerinden hareketle “Şehir İlmihali ve Şehirleşmenin Geleceği” adlı konuşmasıyla Bursa Gelecek Buluşmalarında Sami Özbağkıran’ı misafir ettik. Konuşmasını şu cümleleriyle sonlandırdı: Digerkam olunuz. İyilikleri anlatmaya gayret ediniz. Ahlaken güzel olmak anlamında müzeyyen olunuz. Kıyafetlerimiz ciddi anlamda göstegemizdir bu nedenle yaşam tarzınıza dikkat ediniz.
Sorry, the comment form is closed at this time.