GELECEK BULUŞMALARI – MUHAMMET YUSUF OZAN AVCI

Buharlı sistemlerin gelişmesiyle başlayan Endüstri standartları günümüzde Almanların tanımı ile Endsütri 4.0, Japonların tanımıyla Toplum 5.0 olarak belirlendi. Peki biz bunun neresindeyiz, treni kaçırdık mı, yakalayabilecek miyiz?

Geçmişte yaşamız bilim insanlarının, mekanların ve atmosferin anısını canlı tutmak bir toplum için çok önemlidir. Zira bir şey ortaya koyabilmek önce motive olmak gerekir ki bunun en büyük kaynağı geçmişteki anılardan geliyor. Eğer biz bu anıları canlı tutmazsak, nöral ağlar arasında bağlar zayıflayıp koparak kaybolur. Bunun sonucu olarak da, daha şaun temelli ve güçsüz zihinler ortaya çıkar.

Pott hastalığı, tüberkiloz vertebrayı (bel kemeğini) tutmasına denir. İlk olarak Ebu’l Kasım El-Zehrvi tarafından keşfedilen ve notlarına geçirilen bu hastalık, Pott ve arkadaşları tarafından yaygınlaştırıldığı için biz şuan bu hastalığı Pott olarak biliyoruz.

Uçağın babasını motorlu bir araç uçuran Amerikalı Write kardeşlerdir biliriz, ancak ondan 1000 yıl önce Abbas İbn Finnas, hesapları yapıp belli bir süre havada kalmaya yarayan bir araç geliştirerek günümüzdeki uçağın temellini oluşturmuştur. Temellerini bizim attığımız ve bir çok şeyde öncü olan bu medeniyetin çocuklar ne yazık ki söz konusu bilim olduğunda öz güvensiz ve öz verirsiz davranıyor. Her ne kadar geçmiş batının kalemi ile yazılmış olasa da geleceği batının kalemine bırakmak ve geçmişi düzeltmek yine bizim elimizde.

Bundan dolayı önce bilim kültürünü oluşturmak, bilimsel gelişimelere açık olmak, özverili çalışmak ve birbirimzi kıskanıp aşağı çekmek yerine elimizden gelen bilgi ve tecrübeyle destek vermek gerekiyor. Coğrafya kaderdir, ve bu coğrafyanın çocuklari yine yağında kavrulalara kendini gerçekçekleştirebilecek potansiyeli içinde barındırıyor.

Olimpos dağının çocukları, Hira dağının evlatlarını asla kabul etmeyecektir
Cemil Meriç

46. Gelecek Buluşmaları Konya oturumunda Muhammet Yusuf Ozan AVCI ile “Geçmiştedir Gelecek” üzerine konuşup ödevler çıkardık.

Tags:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.