GELECEK BULUŞMALARI – SİNAN KOÇAK

Evrene dair bildiğimiz her şeyin, uzayın, maddenin ve her şeyin oluşumu bir noktadan çıkan büyük bir patlamadan ortaya çıkmıştır. Daha öncesinde ne olduğunu bilemediğimiz evren, çok çok yoğun ve kuantum mekaniğiyle bile anlamlandıramadığımız bu patlama ile oluşmuştur. Yani gördüğümüz madde, görmediğimiz kara madde ve tüm evrene etki eden kara enerji bu şekilde meydana gelmiştir.

Evrenin genişlemesi, soğuması ve uzun zamanalar geçmesi ile şuan gördüğümüz uzay oluşmuştur. 100 Milyar galaksi, her galaksinin içinde bulunan 200 milyar güneş ve trilyonlarca irili ufaklı gezegen bulunuyor. Tüm unlara rağmen biz en yakınımızdaki Mars veya Venüs’ün tam yapasını bile net olarak bilemiyoruz.

Ancak insan oğlu merakı ve öğrenme azmi ile astronomi alanında ciddi ilerlemeler sağlayarak son yüzyıllarda gün sistemimizdeki gezegenleri tamamen keşfedebildik. Özellikle yaptığı çalışmalar neticesinde William Herschel Uranüs’ü, yaptığım matematiksel hesaplamalarla Urban Le Verrier, Neptün’ü bulmuştur. Hesaplama ile gezegen bulma yolunu açan Urban Le Verrier, günümüzde yapay zeka ile öte gezegenler keşfine kadar ilerlemiştir.

Tüm bunları ve daha fazlasını konuştuğumuz Konya 45. Gelecek Buluşmalarında, Konya Bilim Merkezi Eğitmeni, Sinan KOÇAK ile “Uzay ve Türkiye’de Astronominin Geleceği” üzerine konuştuk.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.